Hjemmeside for vores lokalsamfund - Bredstrup-Pjedsted

Når vi oplever den ene revolution efter den anden i Mellemøsten, bliver vores egen demokratiske
samfundsmodel sat i relief. Vores demokrati, der bl.a. bygger på demokratiske valg, forsamlingsfrihed og ytringsfrihed, er det rigtige og helt naturlige for os, men vi har også øvet os på det i mange, mange år. De nye demokratier, der opstår, skal gradvist etableres, så de efterhånden bliver forankret i deres eget lands kultur.

Her i Danmark kan vi selvfølgelig ikke forestille os andet, men vi skal huske at lade være med at tage det som en selvfølge, og vi skal også huske at se kritisk på det hele tiden. Der er altid plads til forbedringer, og i øjeblikket er der en tendens til, at alt bliver så utrolig personificeret. Den ene person efter den anden kommer gennem mediernes vridemaskine, og dette overskygger efterhånden indholdet. Det er absolut vigtigt med en kritisk presse i et godt demokrati, men trenden er, at man går efter personen i stedet for bolden. Desværre må jeg erkende, at det er vores egen skyld, for vi vil underholdes, og der er mere underholdning i at se blod, sved og tårer end gedigen oplysning om sager og holdninger.

Her i vores lille forening på vores lille sted gør vi et oprigtigt forsøg på leve op til den demokratiske samfundsmodel, som vores forfædre har bygget op til os. Vi udøver de demokratiske valg lige om lidt; vi forsamler os 5 – 6 gange i løbet af vintersæsonen her i vores Forsamlingshus; vi praktiserer ytringsfriheden og er opmærksomme på det ansvar, der følger med.

Vi er glade og stolte over at kunne holde liv i en hæderkronet, gammel forening, men vi gør os også umage med at udvikle og forny hele tiden, da vi er nødt til at tilpasse os den tid, vi lever i her og nu. Det levende ord i forskellige afskygninger er til stadighed vores formål, og vi vil heller ikke gå på kompromis med kvaliteten, men vi lægger hvert år vores hoveder i blød for at modernisere vores tilbud til jer medlemmer.

Det første foredrag i år var i samarbejde med vores lokale beboerforening, hvor vi havde fået Carsten Abild (formand for Landsbyerne i Danmark) til at komme. Han kom med sit bud på, hvordan vi kan vende afvikling til udvikling og vækst i vores sogn. Selv om Bredstrup/Pjedsted området på ingen måde er uddøende, skal vi hele tiden være på stikkerne for at sikre liv og vækst herude. Vi kan selv gøre en hel del, hvilket vi fik nogle bud på af Carsten Abild. Det er godt at kunne lave et samarbejde mellem flere foreninger, så hvis der er andre foreninger, der gerne vil være med til noget foredragslignende, skal de bare sige til.

Det andet foredrag i rækken var anderledes på flere måder. Det blev holdt på Rosengaard i forbindelse med Åbent Hus på Orlas Samling, og emnet var om gamle æblesorter, som Boi Jensen vidste rigtig meget om. Meget spændende, og der var naturligvis æblekage til kaffen.

Til novembermødet havde vi fået fat i Mette Bock, som ikke skulle tale om partipolitik, men om det danske samfund – fra fællesskab til individualisme. Dette gjorde hun rigtig godt – spændende aften.

Adventsmødet, som vi altid afholder i samarbejde med det lokale menighedsråd var lagt i hænderne på vores tidligere Amtsborgmester Erling Tiedemann. En ældre herre, men jeg skal love for, at han fik vist os, hvilken stor fortæller han er, da vi fik fortalt om Peters jul. Gudstjenesten klarede han meget flot i Bredstrup Kirke, også selv om han, der er katolik, sagde, at gudstjenester plejede han at have folk til.

I januar oplevede vi, hvad vi ellers har været meget forskånet for, at vi måtte aflyse et foredrag. Ikke pga. sne, men pga. sygdom. Jan Pöhlmann troede trods influenza, at han ville kunne gennemføre det, men hen på eftermiddagen måtte han alligevel melde fra. På dette tidspunkt så vi os ikke i stand til at finde en substitut, så vi måtte aflyse. Han kommer i stedet tirsdag d. 1. marts, hvor vi håber på en god flok tilhørere, da det helt sikkert bliver godt.

Så er vi nået til i aften, hvor vi har Bjarne Nielsen Brovst på som foredragsholder. Vi har noget at glæde os til.

Vi føler os så privilegerede her i Foredragsforeningen med den gode opbakning, vi har – både blandt medlemmer og gæster ude fra. I år har medlemstallet været stigende, hvilket vi er meget taknemmelige for. Nogle vælger at stoppe deres medlemskab, andre kommer til, så det er, som det skal være. Vi har hidtil haft god tilslutning til vores foredrag, så det, håber vi, vil fortsætte. At vi på opfordring fra generalforsamlingen har ladet kontingentet stige, har heldigvis ikke haft indflydelse på medlemstallet, men det betyder ikke, at vi sætter det op igen i år, med mindre I insisterer. Vores tidligere diskussioner om kaffen – især prisen – har resulteret i, at vi i samarbejde med Kjeld har fået en mere fleksibel kaffeordning, og vi vurderer, at dette fungerer tilfredsstillende, så den agter vi at fortsætte. Tak til Kjeld for, at vi hver gang kan ankomme til et hyggeligt og nydeligt Forsamlingshus og afvikle vores møder ved veldækkede borde med duge, blomster og lys. Også tak for selvbetjeningsmuligheden.

Også tak til dem, vi har samarbejdet med i årets løb – til Beboerforeningen og til Menighedsrådet. Jo mere samarbejde, des bedre!

Til sidst tak til den ualmindelige flittige og engagerede bestyrelse. Vi har virkelig stabilitet på denne front, og når det ikke betyder stagnation i forhold til vores fælles opgave, så er det en gave med stabilitet.

Else Marie Vind.